Prostorná chata, nebo dům? Vlastně obojí

Prostorná chata, nebo dům? Vlastně obojí

Redakce | Pondělí, 21. říjen 2024 |

Přidat na Seznam.cz

Přáním investora bylo navrhnout rodinný dům na místě původní chaty, na kterou odmala jezdil. Od počátku bylo jasné, že původní chata musí pryč, její podoba měla ale částečně ovlivnit vzhled novostavby. Říkal si o to jak charakter území, tak sentimentální vztah majitele k létům zde prožitým. Architekt Martin Hajný proto v návrhu zohlednil výraz a tvar staré budovy, jejíž výstavbu pak investor svěřil do rukou firmě 3AE.

Dřevostavba v atraktivní lokalitě nedaleko Prahy, které doposud vládly hlavně chaty. Nový územní plán zde již však počítá s výstavbou rodinných domů, ty tak postupně nahrazují původní rekreační objekty. Navrhnout na podlouhlou parcelu o výměře 875 m2 rodinný dům byl docela oříšek. Z jedné strany je totiž ohraničena protihlukovou stěnou, přiléhající k železničnímu koridoru, z východu pak pozemek lemuje příjezdová komunikace.

Zprava i zleva s místem sousedí dvě typické rekreační nemovitosti. Bylo potřeba dodržet odstupové vzdálenosti od železnice i sousedů, majitel navíc požadoval rodinný dům hned o třech bytových jednotkách. Hrubá podlahová plocha domu tak dosahuje 216 m2, nosným konstrukčním materiálem se staly CLT panely. Dům je vybudován v nízkoenergetickém standardu s elektrickým podlahovým vytápěním a vzduchotechnikou s rekuperací.

Použité materiály jsou nenápadné a přírodní, exteriéru dominuje opálené dřevo. „S investorem jsme se shodli na tom, že chceme tmavý exteriér, a přišlo nám sympatické toho docílit bez použití barev, pouze přirozeným procesem. Proto nakonec padla volba na opalované dřevo," popisuje architekt Martin Hajný. Opálit dřevo na fasádu je přitom možné hned několika způsoby. Například tradičním postupem nad otevřeným ohněm, kdy se tři prkna svážou dohromady do trojúhelníku a nechají se zevnitř prohořet díky komínovému efektu.

„Tato možnost je krásná, ale zdlouhavá," konstatuje architekt. Na místě je možné prkna opálit také klasickým plynovým hořákem a poté je vykartáčovat. Pak je zde ještě třetí, nejkomfortnější varianta, a to dodávka fasádních prken přímo od výrobce. Právě toto řešení bylo zvoleno v případě tohoto domu. „Opálená prkna dodalafirma Albakmen. U nich si můžete zvolit různé stupně opálení a povrchových úprav. My jsme sáhli po nejvyšším stupni, který dlouhodobě vydrží tmavý. Méně opálená prkna časem zesvětlají," popisuje Hajný.

Aby měl dům skutečně co nejjednodušší formu, vyhýbal se architekt přebytečným detailům – okap je proto skrytý. Běžně to s sebou v praxi může při ucpání žlabu nést riziko zatečení. „Na tomto domě jsou ale použité celkem výrazné přesahy střechy, okap tudíž není přímo nad interiérem. I kdyby tedy došlo k ucpání, voda se dostane pouze do exteriérového podbití," vysvětluje architekt Hajný. Při realizaci byl použit obyčejný systémový okap, který je pouze ukrytý pod rovinou krytiny. Vertikální svod je vedený pod fasádou.

2 Prostorná CLT chata a dům zároveň3 Prostorná CLT chata a dům zároveň

 

Interiéru dominují pohledové CLT panely, nábytek koresponduje s tmavou fasádou. Funkční dispoziční řešení dělí objekt na severní obslužnou a jižní pobytovou část. V přízemí se nachází dvě garsonky se samostatnými vstupy a dále vstupní a technická část hlavního bytu a větší obývací pokoj s kuchyní.

4 Prostorná CLT chata a dům zároveň5 Prostorná CLT chata a dům zároveň

 

6 Prostorná CLT chata a dům zároveň7 Prostorná CLT chata a dům zároveň

 

Důraz byl kladen na maximálně jednoduché hmotové řešení. Štíty pohledově vystupují coby jasně definované trojúhelníky a jsou zvýrazněny světlými dřevěnými stínicími prvky. Tvar střechy a její přesahy přitom vychází z typických tvarů původních chat, zároveň poskytují stínění jižní fasády a chrání terasu před deštěm. Díky tomu u hlavní ložnice v patře, za stínicími lamelami, vznikl vykonzolovaný balkon, de facto „venkovní pokoj".

8 Prostorná CLT chata a dům zároveň9 Prostorná CLT chata a dům zároveň

 

Podkrovní chodba nemá střešní okna. Aby nebyla tmavá, navrhl sem architekt tři světlovody. „Ve dne přinášejí do chodby uprostřed dispozice denní světlo, zároveň v noci fungují jako klasická stropní LED svítidla," říká Martin Hajný.

10 Prostorná CLT chata a dům zároveň11 Prostorná CLT chata a dům zároveň

 

V podkroví se nachází ložnice, pracovna, dva dětské pokoje a koupelna hlavního bytu. Na podlahách je použitá cementová stěrka. Nábytek je vyrobený na zakázku – světlý z dubové dýhy, tmavý z březové.

14 Prostorná CLT chata a dům zároveň15 Prostorná CLT chata a dům zároveň

 

Technické parametry


  • Místo: Říčany
  • Rok dokončení: 2023
  • Zastavěná plocha: 116 m2
  • Hrubá podlahová plocha: 216 m2
  • Užitná plocha: 180 m2
  • Nosná konstrukce: CLT panely
  • Arch. návrh: Atelier Hajný – Ing. Arch. Martin Hajný
  • Projekce a stavba: 3AE s.r.o.

DaS 5-24

Tento článek vyšel v časopisu DŘEVO&stavby 5/2024

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 99 Kč

koupit časopis

 

DaS 5-2024

Autor článku: DANA JAKEŠOVÁ pro časopis DŘEVO&stavby


Líbil se Vám článek?
gotop